Woensdag 14 maart

  • Uitgezonden: 14-03-2012

Muzikanten Alvin en Berget Lewis kiezen hun favorieten uit de 'Zwarte Lijst', A.L. Snijders leest een ‘zeer kort verhaal’ door, de Vlaamse auteur Tom Lanoye over het Boekenweekgeschenk ‘Heldere hemel’, een verslag van de mode-expositie ‘Werkstijl’ in Museum Rotterdam, en regisseur Klaartje Quirijns over haar documentaire ‘Anton Corbijn Inside Out’.

EERSTE UUR

Berget Lewis is zangeres en oprichter van The Berget Lewis Gospeltrain. Haar tweelingbroer Alvin Lewis debuteert binnenkort met zijn rockband Seeka. Allebei zijn ze werkzaam in de muziek, en allebei in een volledig andere hoek. Maar met welke muziek zijn ze eigenlijk samen opgegroeid? Waar liggen hun muzikale roots? In het kader van de Zwarte Lijst, die van 17 tot 23 maart wordt uitgezonden, vraagt Hans van Lissum de twee elke dag naar een voor hen belangrijk nummer dat, op wat voor manier dan ook, een onuitwisbare indruk op ze heeft achtergelaten.

A.L. Snijders belt een ‘zeer kort verhaal’ door.

Vanaf vandaag krijgt u het Boekenweekgeschenk cadeau, dit jaar geschreven door de Vlaamse auteur Tom Lanoye. Heldere hemel is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In de nadagen van de Koude Oorlog stort een onbemande Sovjet-straaljager neer in een Belgisch gehucht. Een voetnoot in de geschiedenis, maar een noodlottig drama voor een familie. Jeroen van Kan praat met Tom Lanoye over het gratis te verkrijgen boekje Heldere hemel.

TWEEDE UUR

Milou van Rossum doet verslag van de expositie Werkstijl, over de relatie tussen werkkleding en mode, in Museum Rotterdam – de stad waar de overhemden al met opgerolde mouwen in de winkel liggen.

Dichteres Liesbeth Lagemaat publiceerde in literaire tijdschriften als De Tweede Ronde en Maatstaf voordat ze zeven jaar geleden debuteerde met Een grimwoud in mijn keel. Die bundel werd meteen onderscheiden met de C.Buddingh'-prijs. Daarna volgden Een koorts van glas, Handlanger: het witte kind. Nu verschijnt van haar een nieuwe bundel, getiteld Het uur van de pad. Jeroen van Kan spreekt met Liesbeth Lagemaat.

De documentaire Anton Corbijn Inside Out is een intiem portret van fotograaf en filmregisseur Anton Corbijn, een van de meest invloedrijke kunstenaars in de postmoderne popcultuur. De film laat zien wat hem drijft en wat zijn ideeën zijn over de moderne iconen die hij heeft gecreëerd. Voor de eerste keer gaf Anton Corbijn volledige toegang tot zijn leven en contacten. Sarina Vitta spreekt met regisseur Klaartje Quirijns over haar documentaire Anton Corbijn Inside Out, die vanaf volgende week in de bioscoop is te zien.

reacties