Aflevering 3: Sherry Turkle

  • Uitgezonden: 25-09-2011

Van onze smartphone worden we niet gelukkiger of slimmer, maar eenzamer en oppervlakkiger. Daphne Bunskoek spreekt deze week met de Amerikaanse socioloog en auteur Sherry Turkle. Een gesprek over de overvloed aan communicatie en het gebrek aan echt contact. ‘Alone, Together; why we expect more from technology and less from each other’, is de titel van haar nieuwste boek.

Sherry Turkle (1948)

Daphne Bunskoek voelt deze week wetenschapper en auteur Sherry Turkle aan de tand. Een gesprek over de overvloed aan communicatie en het gebrek aan echt contact. ‘Alone, Together; why we expect more from technology and less from each other’, is de titel van haar laatst verschenen boek.
 

 

Invloed van technologie
Sherry Turkle doet, vanuit haar achtergrond als socioloog en klinisch psycholoog, al 35 jaar onderzoek naar de effecten van technologie op ons denken en handelen. Als hoogleraar in de Sociologie van de Wetenschap en Technologie is ze verbonden aan het toonaangevende Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.). Bovendien is Turkle de huisspecialist van CNN, BBC en The New York Times als het gaat over de psychologische invloed van technologische ontwikkelingen.

‘Ik deel, dus ik besta’

Ruim vijftien jaar geleden was zij een van de pioniers die enorm enthousiast was over de vrijheid die internet bood. De hoogleraar zag niet veel gevaar in het afwisselen van twee levens; de digitale wereld achter de PC en de gewone wereld in de realiteit. Zo lang ze maar gescheiden bleven. Door de ‘portable revolutie’, zoals Turkle de komst van tablets en smartphones noemt, zijn die twee werelden door elkaar gaan lopen. Met desastreuze gevolgen, als we haar moeten geloven.

We dénken dat we er een bloeiend sociaal leven op nahouden, met behulp van smartphones, tablets, internet, fora en social media. In feite worden we afhankelijk van het delen van onze emoties en bezigheden. Of, zoals Turkle’s gevleugelde uitspraak; ‘Ik deel, dus ik besta’.

Afstompen

Voor haar boek ‘Alone, Together’ sprak ze met meer dan vierhonderd kinderen en volwassen. De conclusie is dat we eenzamer worden door de overvloed aan communicatie. Niet alleen door de vluchtigheid en de snelheid, maar ook omdat we er grenzeloos mee omgaan en sociale vaardigheden gewoonweg niet meer leren.

Turkle laat het beeld zien van een opgroeiende afhankelijke generatie die liever niet de telefoon pakt, omdat het onzeker wordt als iemand een telefoongesprek beëindigt. Sterker nog, deze generatie praat misschien wel liever met een robot over liefdesverdriet, dan met eigen ouders. Gelukkig heeft Turkle ondanks dit zwarte toekomstscenario wel haar humor behouden en maant ons met een glimlach tot meer zelfreflectie.

Masterclass

Sherry Turkle was in Nederland te gast voor een masterclass van het Nexus Instituut. Het Nexus Instituut bestudeert het Europese cultuurgoed in zijn kunstzinnige, levensbeschouwelijke en filosofische samenhang, om zo inzicht te bieden in eigentijdse vragen en uitdagend vorm te geven aan het cultuurfilosofische debat. De jaarlijkse Nexus-conferenties en -lezingen staan open voor iedereen. Met meer dan duizend bezoekers vormen ze een Europees platform voor onderbouwd intellectueel debat over urgente hedendaagse kwesties.